Kolajen üretiminin azalması ve kalitesinin düşmesinin en önemli nedeni yaşlanmadır. Yaşlanma sürecini hızlandıran diğer tüm süreçler, kolajen yapıları da olumsuz etkiler.

Sağlıklı ve dengeli beslenmek, sağlıklı yaşamı destekleyen en önemli unsur olduğundan, şeker ve rafine karbonhidratların fazla miktarda tüketimi tüm sağlığı olumsuz etkilediği gibi, kolajen sağlığını da oldukça olumsuz etkiler.
Vücudun kendini onarma yeteneğinin desteklenmesi, inflamasyonun engellenmesi için şeker ve rafine karbonhidratın tüketiminden kaçınılmalı, taze sebze, meyve ve protein tüketimi artırılmalıdır.

Ultraviyole (UV) ışınlar, kolajen üretimi üzerinde olumsuz etkileri bulunan bir diğer faktördür. Güneş ışınlarına uzun süreli ve yoğun maruziyet, kolajen üretiminin bozulmasına bağlı olarak ciltte yaşlanmayı hızlandırır. Bu nedenle cildin güneş ışınlarından yeterince korunmasına dikkat etmek gerekir.

Hava kirliliği, sigara kullanımı, stres gibi oksijen radikallerini artıran durumlar kolajen üretimini ve kolajen kalitesini bozar. Bu nedenle yaşlanmayı hızlandırır. Olumsuz yaşam koşullarından ve alışkanlıklardan uzak durmak yaşlanmayı geciktirmek için alınacak en önemli önlemlerdir.

Hareketsiz bir hayat, yeterince sıvı tüketmemek, rutin bir uyku düzenine sahip olmamak ve stres yönetimi becerileri kazanmamış olmak da yaşlanma sürecini olumsuz etkileyen durumlardır.

Dr. Deniz Dedeoğlu
@dr.denizdedeoglu